På svenska  |  Suomeksi

Etusivu  |  Psykosynteesi  |  Shamanismi  |  Hoidot  |  Koulutus  | Yhteys

Shamanismi  |  Paranna sisäinen lapsesi

 

Shamanismi

Shamanism

 

Sielun viisaus,
opastus,
elämänviisauden aarre...


...sinä shamaani, kerro minulle,
oma lahjakkuuteni ei riitä,
sinä, shamaani
tunnet tien edessämme...

Shamaanien rukouslaulu, Siperia 1912

 

Shamanismi on muinainen ilmiö. On olemassa 30.000 vuotta vanhoja kalliomaalauksia jotka voidaan tulkita esittävän shamaaneita. Shamanismi on kokoelmanimi erilaisille filosofioille ja ilmiöille eri luonnonkansojen elämäntavoista. Perusteena on maailman uskonnot jotka ensisijaisesti painottavat harmoniaa ympäristön kanssa ja näkevät kaiken osana suurempaa asiayhteyttä ja kokevat kaiken vaikuttavan kaikkeen.

Sana shamaani on lainaus siperialaisesta Tungus-kansankielestä tarkoittaen "hän, joka tietää", "hän, joka tuntee" tai "hän, joka on hurmioitunut". Nöyränä luontoa ja aikaa kohtaan shamaani näkee itsensä ja ympäristönsä osana suurempaa kokonaisuutta. Luontoa ylistetään ja kunnioitetaan kuin ihmisen äitihahmona, elämänantajana, suunnannäyttäjänä ja kotina. Harmonia, tasapaino ja nöyryys ovat avainsanoja vuorovaikutuksessa luonnon, eläinten, kanssa ihmisten ja henkisen maailman kanssa.

Kokonaisvaltaiseen ajattelumalliin ei sisälly ainoastaan ihmisen suhde ympäristöön, vaan korkeammassa määrin myös yksilön oman järjen, tunteiden ja kehon suhde. Toisin sanoen aivojen, sydämen ja käden välillä pitää vallita tasapaino. Tämä tapa ajatella, tuntea ja suhtautua ympäröivään maailmaan kulkee kantavana perusajatuksena shamanismissä.

Parantaminen on yksi shamaanin päätehtävistä, yhtä tärkeänä pidetään tiedon ja voiman löytäminen. Monien myyttien mukaan ensimmäinen shamaani on ollut naispuolinen ja erinäisten tutkijoiden mukaan shamanismiä harjoittavat henkilöt olivat alkujaan pääosin naisia. Usko sielun olemassaoloon on esiin piirreshamanismissa. Kaikki kosmoksessa on elävää ja yhteen punottu toisiinsa. Kaikki olennot vaikuttavat toisiinsa yhteisessä energiakentässä jossa kaikki on olemassa. Shamaanien mukaan aikakin elää, ei ole olemassa alkua eikä loppua. Ollut, mennyt ja tuleva ovat läsnä lomittain tässä hetkessä.

Shamaanien tie on voiman tie, jossa yhdistytään hengen voimaan. Parantuminen tapahtuu astuessa äärettömyyteen ja koetaan valo ajattomana hetkenä.

Trumma Trumma